С  тъпани, гайди и силна песен  малко преди 08:00 ч.

...
С  тъпани, гайди и силна песен  малко преди 08:00 ч.
Коментари Харесай

Традиционното мъжко хоро за Богоявление в Калофер ВИДЕО

С  тъпани, гайди и мощна ария  малко преди 08:00 ч.  момчета, млади мъже и по-възрастни калоферци, отпред с  трибагреника,  нагазиха във водите на река Тунджа.

Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени о т отец Димитрий от църквата " Свети Архангел ". Оттам шествието с тъпани и национални хора потегли към Черковския мост на река Тунджа.

Първо влизат калоферци, прави се ритуалът, по-късно за здраве могат и гостите на града.  Водата е осветена.

Стотици са феновете онлайн на ритуала.



Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата  подготовка, която  стартира от предния ден със мощно алено вино и домашни мезета.  По традиция кметът Румен Стоянов и основните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската кръчма цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Ботев, с цел да се допрян до традицията. Кметът прикани хората, пристигнали да следят мъжкото хоро да останат до обяд и да участват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Всички къщи за посетители и хотели в града са претъпкани с туристи.

Мъжкото хоро в Калофер е само по рода  си и се играе единствено в подбалканския град от повече от 100 години.

Според легендата Калофер е учреден през 1533 година Тогава група мъже предвождани от Калифер челник, " владеели " тази част на Стара планина и непрекъснато нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се оправи с Калифер челник и хората му принудила султана да позволи на хайдутите да се заселят по тези земи при изискване, че престанат да атакуват керваните. Войводата приема предлагането и се открива в землището на сегашен Калофер. През идващите епохи Калофер израства като значим културен и търговски център, с рентабилен занаят за локалните хора, поради което бил наименуван " Алтън Калофер " - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 година, когато са избити и всички мъже и градът е опустошен.

Също през днешния ден в Калофер тържествено ще бъде маркирана 175-ата годишнина от рождението на поета бунтовник Христо Ботев. В 11:30 ч. ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс " Христо Ботев ", където пред паметника на героя ще бъде положен " Гирлянд на славата ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР